Janez Škrjanec

 

Na kmetijskem gospodarstvu so leta 2012 registrirali dopolnilno dejavnost – predelavo mleka. Janez je na domači kmetiji zgradil, opremil in registriral sirarno, s čimer je ustvaril tudi novo delovno mesto. Kmetijo je prevzel po koncu študija živilstva in prehrane, do takrat so se starši ukvarjali z osnovno panogo – prirejo mleka. Že študij in izobraževanja pa so nakazovala, v katero smer si želi kmetijo peljati.

V letu 2015 so zgradili sušilnico za seno, kar je osnovni pogoj za prehod na »zdravo« mleko. Zagotovljene imajo dovolj velike skladiščne kapacitete za krmo, da bodo lahko povsem ukinili silažo. Sušenje poteka s pomočjo »toplotne« strehe in kondenzatorja. Seno iz enega konca do drugega prenašajo s tračnim dvigalom. Ta način spravila jim omogoča kakovostnejšo krmo, saj lahko seno iz travnika spravijo prej, ko so na bilkah še vsi listi. Prednost pa je zagotovo tudi neodvisnost od vremena.

Večino površin njihove 45-hektarske kmetije je trenutno zatravljenih, nekaj pa imajo tudi koruze za zrnje. V sodobnem hlevu imajo trenutno 45 krav molznic. S senenim mlekom bodo dosegli še višjo kakovost mleka in mlečnih izdelkov in edinstvenost, kar bi moglo pozitivno vplivati na prepoznavnost kmetije in boljšo prodajo izdelkov. 

Glavnino mleka trenutno prodajo v večje mlekarne, 25 % pa ga predelajo v mlečne izdelke – navadni sir, sir z zelišči, dimljeni sir, mehki sir in sir za žar, jogurte in skute. Poleg prodaje na kmetiji in tržnici svoje izdelke kupcem tudi dostavljajo. 

Za glasovanje je potrebna prijava

Do konca glasovanja

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net