Marko Dolenc

 

Marko Dolenc živi in dela na kmetiji v vasi Predoslje, občina Kranj. Kmetija je usmerjena v živinorejo, rejo bikov. V prihodnjih letih namerava prevzeti domačo kmetijo. Po osnovni šoli se je vpisal na Agroživilsko šolo in pridobil poklic mesarja.

Leta 2007 se je ob delu vpisal na izredni študij na Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, kjer je diplomiral z diplomsko nalogo »Izdelava domače klobase po tehnologiji kranjske klobase z oceno kakovosti« ter pridobil poklic inž. živilstva. Naredil je tudi izpit iz senzoričnega ocenjevanja mesa in mesnin ter sodeluje kot ocenjevalec na mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov v Gornji Radgoni. Letos se je na OZS vpisal v izobraževanje za pridobitev mojstrskega naziva – mesarski mojster.

Poleg dela v službi je popoldne preizkušal tudi izdelavo domačih suhomesnih izdelkov. Začel je urejati tudi prostore za predelavo mesa, konec 2013 pa je registriral dopolnilno dejavnost na kmetiji – predelava mesa, ki prinaša dodaten dohodek manjši kmetiji.

Konec leta 2014 je pridobil certifikat za izdelavo kranjske klobase, kot prvi proizvajalec kranjske klobase na kmetiji ter 14. certificirani proizvajalec kranjske klobase v Sloveniji.

Ker dela zelo kakovostne mesne izdelke, jih že dve leti daje na ocenjevanje Dobrote Slovenskih kmetij na Ptuju, kjer je lani prejel zlato priznanje za klobaso za kuhanje ter bronasto priznanje za suho salamo in suho klobaso.

Svoje mesne izdelke daje tudi na mednarodno ocenjevanje mesnih izdelkov v Gornjo Radgono, kjer je lani prejel srebrno medaljo za Hribarjevo in šunko v ovoju ter bronasto priznanje za hrenovke. Letos pa je prejel srebrni medalji za Hribarjevo in šunko v ovoju. Zaradi visokih stroškov ocenjevanj na ocenjevanja ne da še več izdelkov.

 

Pri svojem delu teži k doseganju najvišje kvalitete mesnih izdelkov ter dokazovanju trgu, da lahko na kmetiji izdela izdelke višje kakovosti kakor v obrtniških in industrijskih obratih.   

Za glasovanje je potrebna prijava

Do konca glasovanja

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net