Matjaž Frešer

 

Na kmetiji Frešer se ukvarjajo z intenzivno živinorejo – predelavo mleka, ob tem pa so vseskozi imeli lastne vinograde. Korenine vinogradništva segajo v leto 1832, Matjaž pa je predstavnik 7. generacije, ki se je po končani Višji šoli za gostinstvo in turizem odločil, da nadaljuje tradicijo vinogradništva.

Težave, s katerimi se je srečeval pri klasični obdelavi in ob relativni majhnosti vinogradniških površin, so ga pripeljale do ideje, ki temelji na tem, kako trajnostno pridelati vina na naravi prijazen način in jih ponuditi skupaj z lokalno hrano. Odgovor in novo poslovno idejo je našel v ekološkem vinogradništvu. Odločitvi so po letu 2011 sledile investicije v stroje za delo v vinogradu.

Iz tako pridelanega grozdja želi skozi proces predelave v lastni kleti ustvariti prepoznaven stil vina, s katerim bo zadovoljil tudi najbolj zahtevne pivce širom sveta. Z ekološkim načinom pridelave grozdja je povečal kakovost vin, hkrati pa znižal vhodne stroške in se v celoti prilagodil sodobnemu kupcu, ki spoštuje lokalno pridelavo z visoko kakovostjo. Njihova ponudba vin je sestavljena iz treh stilov vin in sicer svežih (ritoznojčan, laški rizling, sauvignon, rumeni muškat in renski rizling), zrelih (sivi pinot, modri pinot) in posebne polnitve. Vino ritoznojčan so v lanskem letu, s pomočjo občine Slovenska Bistrica, obudili, nastavili nove standarde kakovosti, naredili novo blagovno znamko in povezali lokalne vinogradnike v Konzorcij Ritoznojčan.

Z željo večje prodaje na domu so pred leti uredili vinotoč v njegovem kletnem delu; v 300 let stari, obokani kleti pa prostor vinske banke, kjer dajejo kupcem možnost shranjevanja in uživanja vina. S pomočjo evropskih sredstev so obnovili degustacijski prostor, v katerem ponujajo lokalno pridelano hrano na sodoben način. Zaradi večjega obsega dela je na vinotoču zaposlitev dobila tudi Boštjanova partnerica. Dobro sodelujejo tudi s ponudniki turističnih storitev iz Rogaške Slatine in muzejem starodobnih vozil v Slovenski Bistrici.

 

Prodaja njihovih vin se iz leta v leto povečuje, izvažajo ga v tujino, uspešno sodelujejo z nekaterimi znanimi slovenskimi restavracijami, kar nakazuje pravilnost njihove poslovne ideje trajnostno pridelati vina na naravi prijazen način in jih ponuditi skupaj s lokalno domačo hrano.

Za glasovanje je potrebna prijava

Do konca glasovanja

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net