Primož Homar

 

Primož Homar pri razvoju dopolnilne dejavnosti na kmetiji že od vsega začetka sodeluje in dela skupaj z očetom Stankom. Pri pridobivanju informacij o kompostiranju iz različne literature, prospektov, obiskov različnih sejmov (tudi izven meja Slovenije), svetovanja kmetijske svetovalne službe, je Primož kot velik ljubitelj kmetijske mehanizacije že pred leti skupaj z očetom skonstruiral stroj za sajenje in pakiranje komposta. Nenehno se izobražuje v tej smeri in sledi tehnološkim novostim preko strokovne literature in sledi novostim o sami tehnologiji procesa izdelave komposta.

Kompost je idealen material za izboljšanje fizikalnih lastnosti zemlje in deluje kot gnojilo. Prispeva k zadrževanju vlage (zastirka), vpliva na prezračenost tal, povečuje absorpcijo toplote, in zmanjšuje nagnjenost tal k eroziji.

 

Razvoj dopolnilne dejavnosti na kmetiji je šel v smer izboljšanja mehanizacije in tehnologije kompostiranja, zato se je Primož v lanskem letu odločil delati sam doma na kmetiji. Kupil je zmogljivejši tovornjak in v proizvodnjo vpeljal novo linijo za pakiranje gnoja v vreče, s kapaciteto 70 vreč na uro. Na trgu je tudi precej veliko povpraševanje po piletih iz organskega gnoja, zato se je Primož lotil še tega izziva. Organski gnoj od letošnjega leta piletira v 12,5 kilogramske vreče. Pravi, da je bila to dobra odločitev. Proizvodnja piletov in razsutega komposta naj bi bila v prihodnje že v razmerju 40:60 %.

Za glasovanje je potrebna prijava

Do konca glasovanja

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net