Novice

V sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije smo letos že 9. izvedli izbor Inovativni mladi kmet, kmetica (IMK). IMK je izbor mladih kmetov z inovativnimi idejami na kmetijskem, gozdarskem ali ribiškem področju. Inovativni mladi kmet 2014, ki je lansko leto prejel naziv, je Boris Uranjek, ki prihaja iz Planice pri Framu, kjer imajo Izletniško ekološko kmetijo Uranjek oz. Pri baronu.

Zaključna prireditve je potekala v petek, 20.11.2015, na gradu Rače. Iz občine Fram - Rače prihaja tudi predsednik Zveze slovenske podeželske mladine Rok Damijan. S svojim obiskom nas je počastil župan, g. Branko Ledinek. Prireditvi, ki sta jo s priredbami ljudskih pesmi popestrili skupini Sonus in Praznovalci, je v sledilo prijetno druženje ob glasbi, v čudoviti grajski kleti. 

Polno kinodvorani gradu so nagovorili Branko Ledinek, Rok Damijan in Cvetko Zupančič. Vsi so poudarili pomembnost inovativnosti v kmetijstvu in čestitali nominirancem. Gospod Ledinek je povedal, da so inovacije zgodba, ki vleče naprej in da so mladi tisti, ki vlečejo stvari naprej, saj so mlajši kmetovalci pravilom uspešnejši in tisti, ki bodo nosili breme a tudi zasluge uspeha. Rok je povedal, da je ob iskanju kratice IMK na internetu naletel na Inštitut metalnih konstrukcij in da je njegova osebna želja, da se to do jubilejne 10. obletnice spremeni. Dejal je tudi, da ima vsak od nas sanje za katere se mora truditi, da jih uresniči, saj je v nasprotnem primeru, kot da ne bi kupili srečke za loterijo a bi vendarle pričakovali, da bomo nagrajeni. Da gre pri izboru IMK za resne kandidate z resnimi idejami, ki pripomorejo k delu na njihovi kmetiji, saj oni ne la da sanjajo ampak sanje tudi uresničujejo in s tem dokazujejo, da njihovo delo ni monotono ampak vsak dan razvijajo sebe, svojo kmetijo, kraj v katerem prebivajo, občino, regijo, državo in mogoče še širše. Gospod Zupančič se je zahvalil predsedniku RS Borutu Pahorju, da se je udeležil prireditve in da kmetijstvu namenja več pozornosti kot dosedanji predsedniki. Spomnil je kako pomembni so takšni projekti za razvoj kmetijstva, da pa mu je projekt Inovativni mladi kmet že od nastopa službe posebej pri srcu in da je inovativnost prihodnost, da se moramo tega vedno zavedati. 

Novost letošnjega izbora je bila predstavitev vseh kandidatov in njihov idej v oddaji Ljudje in zemlja. S tem smo želeli uresničiti cilj, ki smo si ga zadali na posvetu predsednikov in sicer, da vsem kandidatom omogočimo medijsko prepoznavnost in s tem promocijo njihove kmetje in kmetijstva nasploh. Veseli smo, da nam je to ob pomoči mariborskega regionalnega RTV centra tudi uspelo. Novost je bila še možnost spletnega glasovanja za najboljšega kandidata. Kljub začetnim težavam s sistemom smo bili nad odzivom navdušeni. Pravilno je bilo oddanih 170 glasov, od tega jih je zmagovalec prejel 45. Nagrado Janezu Škrjancu, je podelil predsednik ZSPM Rok Damijan. Janez je zraven plakete dobil še kopanje v Termah Ptuj za vso družino in vožnjo s kočijo, ki jo podarja Konjarstvo Cebek. Izmed tistih, ki so glasovali je na prireditvi izžrebal nagrajenca, ki je bil, na presenečenje vseh, v dvorani. Nagrado zanj - dan varne vožnje - je prispeval AMZS Center varne vožnje Vransko

Šest kandidatov z inovativnimi idejami je strokovna komisija na njihovih kmetijah obiskala že v septembru in med njimi izbrala zmagovalca. Letošnji kandidati so bili naslednji: Boštjan Čulk, Gregor Fras, Janez Škrjanec, Marko Dolenc, Matjaž Frešer, Primož Homar. Naziv Inovativni mladi kmet 2015 je strokovna komisija, pod vodstvom Andreje Krt Stopar, podelila Matjažu Frešerju, vinogradniku iz Ritoznoja, občina Slovenka Bistrica. Matjaž se ukvarja z ekološkim vinogradništvom. Z ekološkim načinom pridelave grozdja je povečal kakovost vin, hkrati pa znižal vhodne stroške in se v celoti prilagodil sodobnemu kupcu, ki spoštuje lokalno pridelavo z visoko kakovostjo. Njegova ponudba vin je sestavljena iz treh stilov vin in sicer svežih (ritoznojčan, laški rizling, sauvignon, rumeni muškat in renski rizling), zrelih (sivi pinot, modri pinot) in posebne polnitve.  Z željo večje prodaje na domu je pred leti uredili vinotoč v njegovem kletnem delu; v 300 let stari, obokani kleti pa prostor vinske banke, kjer daje kupcem možnost shranjevanja in uživanja vina. Nagrado je Inovativni mladi kmet 2015 prejel iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki bo podelitev IMK 2016 gostil v Kristalni dvorani Predsedniške palače. Zraven plakete je Matjaž prejel še nagrado Zavarovalnice Triglav, v vrednosti 500€. Srebrne plakete ostalim inovatorjem je podelil predsednik KGZS Cvetko Zupančič. Kandidati so domov odnesli še praktične nagrade, ki so jih prispevali KGZS, Dobrodej, Albaugh TKI, KZ Rače, Oljarna Fram.

 

 

fotografije: Matej PalCopyright © 2015 ZSPM

 

Ob koncu letošnjega procesa izbora inovativnega mladega kmeta smo lahko hvaležni več sodelavcem kot kadarkoli prej. Hvala vsem iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije: vodstvu, ki vztraja pri skupih projektih, Tatjani Vrbošek in Robertu Peklaju za pozitivno energijo in pomoč ter Andreji Krt Stopar za koordinacijo in predsedstvo strokovni komisiji. Hvala tudi ostalim članom komisije, ki so si ideje ogledali na terenu – Roku Sedminku, Petri Simonišek, predvsem pa Primožu Žagarju in Boštjanu Goličniku, ki sta se letos v tej vlogi preizkusila prvič. Hvala kandidatom, ki so se opogumili (in svetovalcem, ki so jih spodbujali, da so oddali prijavo in prispevali opise) brez vas ne bi bilo izbora in srčno upamo, da vam bo za vse predvsem koristna in zanimiva izkušnja.

 

Hvala ekipi oddaje Ljudje in zemlja, ki je omogočila, da so letos kandidati predstavljeni v gibljivih slikah in slikah v zborniku – predvsem Tatjani Kren, ki opravila odlično delo. Hvala Tomiju Brumnu, ki je poskrbel, da smo lahko filmčke prikazali na naši spletni strani in preizkusili nov sistem glasovanja; nasploh je bil prav on ena izmed gonilnih sil letošnjih novosti - njegov prispevek je tudi zbornik IMK 2015. Pri zborniku je kot lektorica sodelovala še Anja Tikvič, Matej Pal nam je odstopil nekaj svojih izvrstnih fotografij; njegove so tudi fotografije prireditve. Še več jih lahko najdete v galeriji.

 

Hvaležna smo vsem, ki so sprejeli izziv in stopili na oder kino dvorane gradu Rače: VS Sonus; ter Praznovalcem, Barbari Lombar in Markotu Todoroviču. Hvala Blažu Horvatu za tehnično podporo in skrb da so bili na odru vsi ozvočeni in osvetljeni in podjetju Stereo Lux, ki nam je odstopilo reflektorjev za osvetlitev gradu in traktorjev New Holland, ki so jih pripeljali iz podjetja Itro Štore.

 

Hvala županu in vsem ostalim iz občine Rače – Fram, ki so nam odstopili čudovite prostore in nam bili na voljo. Hvala Društvu podeželske mladine Spodnje Podravje – vsem članom, ki so si vzeli čas za pomoč in predsednici Barbari Belšak za pripravljenost. Hvala Inovativnemu mlademu kmetu 2014 Borisu Uranjeku za odlično hrano in Sergeju Gašpariču za vodenje ekipe, ki je pripravljala pogostitev. Hvala tudi Mlekarski zadrugi Ptuj za mlečne in Kmetijski zadrugi Rače za mesne izdelke. 

 

Hvala vsem, ki ste se udeležili prireditve, še posebej visokim gostom in hvala sponzorjem, ki so projekt podprli in ki naše ideje podpirajo znova in znova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net