Novice

Smo skupina 30 mladih in mladih po srcu, ki deluje pod predsedstvom Jerneja Starašiniča, ki skupaj s pomočjo članov upravnega odbora skrbi za prijetno, predvsem pa za aktivno vzdušje v društvu. Društvo podeželske mladine Metlika, tako kot vsa ostala tovrstna društva v Sloveniji, povezuje mlade v metliški občini oziroma iz podeželskih vasi s kakovostnim in pestrim programom skozi vse leto.

Leto pričnemo z rednim občnim zborom, kjer pregledamo in predstavimo delovanje in poslovanje društva, pripravimo plan dela za tekoče leto, krstimo nove člane in po uradnem delu nazdravimo na uspešno leto.

Pozimi organiziramo in se odpravimo na tradicionalno dvodnevno smuko po belih strminah. Izpeljemo jo v februarju ali marcu, ko je vreme za to športno aktivnost najbolj idealno. Letos smo se tako za dva dni odpravili na Krvavec, leta poprej pa na Vogel. Zimovanje je vedno odlično obiskano, z nami se vsako leto odpravi približno 20 smučarjev.

Udeležujemo se tudi kmečkih iger, tako regijskih, kot državnih, a smo zadnja leta delovanja to področje zanemarjali, zato se vsako leto trudimo to izboljšati in se udeleževati čim več iger, kjer dosegamo dobre rezultate. Radi se udeležimo tudi športnih iger, kjer pokažemo, da imamo tudi nekaj športnega duha, predvsem pa sreče. Veliko bolje blestimo na področju znanja, saj smo na regijskem nivoju vsako leto zelo uspešni na kvizu Mladi in kmetijstvo. S tem pokažemo, da nas teme, ki so povezane s kmetijstvom zanimajo in smo pripravljeni širiti svoja znanja.

Skozi vse leto pa se pripravljamo na organizacijo in izvedbo Kmečkega praznika, ki se je med nami podeželci in obiskovalci dobro prijel. Letos smo namreč zabeležili rekordno število udeležencev. Jeseni pripravljamo za člane društva izlet v Gardaland ter nekoliko kasneje degustacijo oziroma pohod po Beli krajini, ki ga domačini imenujejo »Po poteh soseske zidanice.« Veja omeniti, da na vsakih nekaj let izdamo tudi tradicionalno glasilo, ki nosi ime Vitica. V njem so v belokranjskem narečju zbrane prigode in vtisi dogodkov, ki smo jih doživeli.

Lansko leto smo v društvu izpeljali regijske kmečke igre za Dolenjsko in Belo krajino in moramo priznati, da smo bili zelo ponosni na samo organizacijo dogodka in na še boljši odziv s strani udeležencev. Vreme nam je bilo še posebej naklonjeno in na prizorišču iger, pred gasilskim domom na Krasincu, se je zbrala lepa druščina tekmovalcev. Dolenjsko regijo so zastopala društva iz Mirne peči, Trebelnega, Trebnjega in Zbur, Belokranjce pa je zastopalo še edino aktivno društvo v Beli krajini in sicer DPM Metlika. Kot je že v navadi so se ekipe pomerile v petih igrah in sicer v košnji in grabljenju, v igri prenosa jabolk, v igri mama prihajam domov in v igri presenečenja. Prav slednja je tako med tekmovalci, kot tudi navijači in obiskovalci požela največ zanimanja in navdušenja. Člani društva smo namreč izdelali velik vodni tobogan, določili pravila igre in zabava je bila zagotovljena. Kot se za prave podeželce spodobi se je naše druženje nadaljevalo še dolgo v noč, z ansamblom Gamsi.

Prav vsak član društva DPM Metlika je še posebej ponosen na dogodek Kmečki praznik. To je hkrati tudi največji zalogaj društvu, saj organizacija in priprave zahtevajo veliko časa in složnosti. Tudi letos je letališče v Prilozju na vroče nedeljsko popoldne gostilo že 21. Kmečki praznik. Obisk je bil rekorden, obiskovalci pa so z zanimanjem spremljali demonstracijo, kmečke igre in si ogledovali ponudbo preko dvajsetih stojnic. Gre za dogodek družinskega značaja, kateremu se pridružijo ljubitelji kmetijske dejavnosti ter številni razstavljavci in društva iz različnih regij. Letošnje leto je praznik v Prilozju obiskalo preko 1500 ljudi.

Prireditev smo pričeli s predstavitvijo in prikazom senene linije SIP iz Šempetra, nadaljevali pa z blagoslovom traktorjev in druge kmetijske mehanizacije ter predstavitvijo stojnic, ki so bile obiskovalcem na ogled ves dan. Predstavilo se je kar 21 razstavljavcev, ki so na ogled postavili izdelke oziroma predstavili delovanje društva ali organizacije. Ob uradni otvoritvi, ki je bila na sporedu po predstavitvi stojnic, so se v kulturnem programu predstavile pevke iz pevske skupine Vitice, glasbeno točko pa so pripravila dekleta iz DPM Metlika - Petra, Lorena in Veronika. Prisluhnili smo tudi hudomušni igri, ki jo je pripravila amatersko-igralska zasedba iz Metlike.

Ker smo v društvu DPM Metlika želeli prireditev približati mladim, smo po uradnem delu pripravili tradicionalne kmečke igre, katerih se je poleg domače ekipe udeležilo še 5 drugih: društvo mladine Trebelno, DPM Tržišče, Jahači magle, Stojnice so na Kmečkem prazniku vedno zelo obiskane. Letos se predstavilo preko 20 kmetij, društev, podjetij in drugih organizacij. Kmečke igre so vedno izvirne in zabavne. Veseli smo, da se jih udeležujejo mladi iz celotne Dolenjske. Pokalinda in Telovadnica. Ekipe so se pomerile v atraktivnih igrah, ki so jih spisali in sestavili člani DPM Metlika. Po kmečkih igrah smo izpeljali še turnir v zorbing nogometu, a smo ga bili kasneje primorani, zaradi nepredvidljiv okoliščin, odpovedati.

Društvo podeželske mladine Metlika se bo tako tudi v prihodnje trudilo ohranjati tradicijo, saj smo mladi s podeželja zagnani, delovni ter polni novih idej. Kot ponosni mladi s podeželja se veselimo, da bomo tradicijo Kmečkega praznika in delovanja društva lahko nadaljevali tudi v prihodnjem letu in da bo glas iz Bele krajine slišan večkrat tudi na drugo stran Gorjancev.

 

  

Dogajanje v društvu lahko spremljate na njihovem Fb profilu DRUŠTVO PODEŽELSKE MLADINE METLIKA.

 

Duška Lenarčič, DPM Metlika

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net