Novice

ROK ŠIFTAR, Murska Sobota

Inovativna ideja Roka Šiftarja se kaže v optimizaciji in koncentraciji delovnih procesov z namenom maksimalnega iztržka lastno pridelanih žitaric in bučnic. Izpolnjuje visoke standarde ekološke pridelave na 200 ha obdelovalnih površinah. Večina pridelanih in predelanih izdelkov se prodaja pod blagovno znamko Natura.  Njegova usmeritev se nadaljuje v prirejo piščancev, ki jo bo uredil v objektih nekdanje fazanarije za 80 tisoč reje na turnus. Tako bo ustvaril tudi nova delovna mesta.

 

BOŠTJAN KOSEC, Ivanjkovci

Inovativna ideja Boštjana Koseca  predstavlja kolektivna prodaja, dolgoročna skrb za stranke in razmišljanja kako na trgu ostati prepoznaven. Na kmetiji je uvedel seneno prirejo in prodajo mesa kar je novi pristop k trženju. Pri prireji in proizvodnji je opustil oranje, uvedel GEN – SOR  semenarjenje pšenice in prirejo ekološkega senenega mesa. Navedeno je omogočilo optimizacijo delovnih procesov ponudbo visokokakovostnih izdelkov potrošniku.

 

BARBARA PETRIČ, Rače

Inovativna ideja Barbare Petrič je izkazana že s tem, da ne izhaja iz kmečke družine in si je na kmetiji našla delovno mesto. Na prašičerejski kmetiji pri Frangeževih se je Barbara preizkusila v vzgoji rož trajnic za rezano cvetje ter v pridelavi in predelavi zelenjave. Njena posebnost so tudi sadni sirupi in namazi. Na kmetiji Frangež je tako kupcu ponujena široka izbira domačih kvalitetnih pridelkov in izdelkov, vključujoč tudi suhomesnate izdelke.

 

ANTON KUKENBERGER, Trebnje

Inovativna ideja Antona Kukenbergerja  je usmeritev v neposredno prodajo lastnih mlečnih izdelkov z ekološkim certifikatom, predelanih iz senenega mleka. Ker so krave pretežno na paši je Anton za potrebe molže skonstruiral prevozno molžišče za molžo na pašniku, ki je prirejeno za molžo 4 krav naenkrat. Vsaka krava ima individualno pregrajene jasli in lovilec iztrebkov. Celotno molžišče je pokrito in tako primerno za delo v vsakem vremenu. Vstop in izstop krav na možlišče je urejen s pomočjo dvižnih klančin. Ideologija Antona je »Vsak posel ima možnost za uspeh, ne glede na konkurenco, če le delaš dobro.«

 

DAMJANA OSTANEK HERIC, Šentvid pri Stični

Inovativna ideja Damjane Ostanek Heric se kaže v optimizaciji in ekonomskih učinkih tradicionalne pridelave in predelava vrtnim  za potrebe sodobnega potrošnika. Proizvodni proces je optimizirala tako da pridela sadike za lastne potrebe, nato pa pridelane vrtnine in poljščine tudi sami predelujejo in prodajajo. Tako je Damjana zagotovila delo za 3 polne delovne moči. Novi izdelki zimske pridelave pa ji bodo omogočili izboljšanje cenovne politike in zagotovili še eno delovno mesto na kmetiji.

 

ANŽE LEGAT,  Lesce

Inovativna ideja Anžeta Legata se domala izkazuje pri vseh kmetijskih opravilih. Z zavzetostjo mladega kmeta si izboljšuje tehnologije pridelave kot tudi predelave sadja. Delo v sadovnjaku si je olajšal s pometalcem vej in listja zardi česar lažje vzdržuje čistočo v nasadu. Na ta način je zmanjšal potencial za razne bolezni. V predelavi sadja pa uporablja pasterizator na drva. Problem vzdrževanja konstantne temperature regulira s pretokom soka. Vse njegove inovacije se odražajo v razbremenitvi ročnega dela, zmanjšanju potrebe po zaščitnih sredstvih in posledično kvalitetnejših izdelkih.

 

Andreja Krt Stopar, predsednica strokovne komisije za IMK

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net